Sõir
Võrumaalt puhkuselt tulles tekkis isu sõira järele. Olen seda teinud ka mõned aastad tagasi ja väga mõnus sai.
Retsept on pärit Mari - Liis Iloveri blogist "Siit nurgast ja sealt nurgast".
Kuigi võib tunduda, et sõira tegu on keeruline, siis tegelikult vastupidi, äärmiselt lihtne. Kõige keerulisem on minu jaoks jälgida, et piim keema ei läheks ja kuna vadak tekib.
Vaja läheb:
1 liiter piima (tavalist, poest)
500 gr kohupiima (tavalist, mitte pastat ega ricottat)
50 gr võid
2 muna
1.5 tl soola
meelepäraseid ürte (mina kasutasin tilli ja peterselli).
Kuumuta piim keemiseni ja pudenda sisse kohupiim. Hoia kuumana, aga ära keeda, kuni potti tekib piima asemele valkjaskollane läbipaistev vedelik ehk vadak. Segada pole vaja, võib õrnalt liigutada.
Vala segu marliga vooderdatud sõelale ja lase nõrguda 15 min. Sõelale jääb kohupiim.
Sulata potis või ja lisa nõrgunud kohupiim. Sega hoolikalt kuni moodustub ühtlane mass. Nüüd lisa lahtiklopitud munad ja sool Pidevalt segades kuumuta (ära keeda!) ning lisa maitseained.
Kasta kauss või sügavam taldrik külma veega märjaks, kata marliga ja suru kohupiim sisse.
Sobib süüa juba mõne tunni pärast (kreemjas - määrimiseks saiale/leivale), aga parem järgmisel päeval.
Järgmine kord proovin oliivide ja päikesekuivatatud tomatitega :).
Kommentaarid
Postita kommentaar